Szolnok földalatti világa

Legendák
 
 
    Régi szolnokiaktól rengeteg érdekes mendemondát lehet hallani különféle témákban, beleértve Szolnok földalatti titkait is. Amit "csak" egyetlen ember említ, az is lehet érdekes, tanulságos, sőt valós is, de amikor valamit többen, egymást nem ismerő idősebb szolnokiak (szaknyelven : egymástól független források) állítanak, annak tényleg érdemes lehet utánanézni.

Mivel ez egy olvasói levelek és érdekesebbnél érdekesebb beszélgetések leiratát tartalmazó, folyamatosan frissülő menüpont (és téma), így kezdetben csak néhány ilyen legendával szolgálhatunk, azonban a történetek feldolgozásával haladva, ezek száma valószínűleg jelentősen nőni fog, tehát az érdeklődőknek érdemes lesz rendszeresen visszanézni ide.
 

raktáralagút Egyik érdekes legenda, de nevezhetnénk akár ténynek is, a Tisza partjánál húzódó alagút. Azért került a Legendák menüpont alá, mert egyrészt a Reptár felépülése miatt az egykori lejárat mára valószínűleg elérhetetlen, másrészt pedig mindenki, aki járt benne, egyöntetűen évtizedekkel ezelőttre teszi annak dátumát, ellentétben pl. a Szapáry utca alatt húzódó pincerendszerrel, mely ma is bizonyítottan járható.

Tehát, sok-sok szolnoki elmondása alapján az alagútba a valaha volt lengyelpiac, mostanában Reptár területén mentek le annak idején, és mindegyikük elmondása szerint hosszan járható volt, nagyon sokáig elmentek benne. Van, aki szerint a Student /Áév kollégiumokig tart, mások az egykori gabonaraktárhoz teszik a végpontját, megint mások pedig nem tudják biztosra megmondani.

 

raktáralagút Az mindenesetre érdekes tény, hogy Magyarország 1847-ben másodikként átadott, Pest-Szolnok vasútvonalának pont ott volt a végpontja. Az is tény, hogy miután a szolnoki vasútállomást áthelyezték onnan a jelenlegi helyére, még nagyon sokáig használatban volt az a vonal, a légifelvételen tökéletesen látszanak az egykori sínek nyomvonalai, melyek valóban meg is voltak még egy-két évtizeddel ezelőtt, követve a Tisza ívét, elhaladva néhány akkor még meglévő rejtélyes épület és a gabonaraktár mögött, végpontjuk valahol az egykori Student kollégium és a Tisza közötti részen volt.

Hogy az ottani alagútnak van-e köze mindezekhez a tényekhez, illetve hogy pontosan mi az alagút építésének ideje, funkciója, arról, Szolnok egyéb földalatti titkaihoz hasonlóan, nem sokat osztanak meg az illetékesek. Talán a kevés érdeklődő miatt, talán egyéb okokból, mindenesetre oly sok városi titokhoz hasonlóan, ez is Szolnok régi rejtélyei közé tartozik.

Egyelőre...